Nazım Hikmet ve “Tosca”sı Semiha Berksoy

(Mektuplar)

Nâzımcığım,
Mektuplarınızı alıyorum. Çok seviniyorum. Benim her mektubuma cevap vermek size zahmet değil mi? Ben size haftada bir gün yazacağımı vaat ettim. Bu benim borcumdur. (…) Fotoğrafları beğendiğinize çok memnun oldum. Daha iyilerini göndereceğim. Mumlar sahnesi bir mecmuanın kapağında çıkacak. Dağ dağa kavuşmaz ama insan insana muhakkak kavuşur. Ve sizin bana minnet borcunuz yoktur. O, ben Avrupa’ya gitmeden önce ödendi.
Semiha”

İki Aykırının Mektupları

Semiha Berksoy – Fikret Mualla

Biri Türkiye’nin ilk kadın opera sanatçısı Semiha Berksoy, diğeri değeri çok sonraları anlaşılmış dahi ressam Fikret Mualla. 1930’larda tanıştılar… Mualla’nın, 2. Dünya Savaşı öncesi hiç dönmemecesine Fransa’ya gitmesiyle dostlukları mektuplara taşındı. Semiha Berksoy, birbirlerine yazdıkları mektupları, yolladıkları resim ve desenleri; dostuna duyduğu sevgisini de katarak yayına hazırladı. Kızı Zeliha Berksoy’a bıraktığı bu kıymetli miras Boyut Yayın Grubu ve Berksoy Sanat Akademisi tarafından ortaklaşa kitaplaştırıldı.

Semiha Berksoy İş Bankası Yayınları

Semiha Berksoy

İş Bankası Yayınları

Cumhuriyetimizin 80. kuruluş yıldönümüne denk düşen şu günlerde anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapacağımız için mutlu ve kıvançlıyız: iş Sanat Kibele Galerisi dev bir sanatçının aynı görkemdeki retrospektif sergisini ağırlayacak; ilk kadın opera sanatçımız, ülkemizin sanat ortamına getirdiği özgün solukla “modern” Türk kadınının öncülerinden Semiha Berksoy’un uzun ve sıradışı bir yaşama yayılan üretimi izleyiciyle buluşacak.

Semiha Berksoy – Ben Yaşardım Aşk ve Sanatla

I Lived On Art, I Lived On Love

“İlklerin kadını” olarak bilinen, sanatı uluslararası camiada hayranlıkla karşılanan Semiha Berksoy 100 yaşında! Cumhuriyet dönemi sanatının sembolü olan Berksoy’un 100.doğum yılı nedeniyle Kâzım Taşkent Sanat Galerisi ve Sermet Çifter Salonu’nda iki sergi açıldı.

Sergiye eşlik eden sergi kitabında, Berksoy’un yaşamına, sanatına ışık tutan resimler, otoportreler ve desenlerin yanı sıra kıyafetleri, fotoğrafları; Nâzım Hikmet, Fikret Mualla ve Celal Esad’ın kendisine hediye ettiği eserler yer alıyor. Kitapla birlikte Semiha Berksoy ile yapılmış söyleşilerden oluşan bir DVD’de hediye olarak veriliyor.

Semiha Berksoy – Ateş Kuşu

Kültür Bakanlığı Katkılarıyla…

Opera dünyamızda  “ilk”lerin kadını olarak anılan yüksek dramatik soprano Semiha Berksoy’un operanın yanı sıra resim, tiyatro, performans sanatlarıyla da zenginleştirdiği duygu yüklü ve mücadeleli hayatını onu yakından tanıyan  Dikmen Gürün  “Ateş Kuşu Semiha Berksoy” adlı kitapta okurla paylaşıyor.

İKSV Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü ve aynı zamanda Maltepe Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Dikmen Gürün, 2004 yılında, 94 yaşında vefat eden Semiha Berksoy’un 100.doğum yılı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından basılan bu kitapta çeşitli belgelerden, sanatçıyla yaptığı  uzun söyleşilerden,  notlardan, mektuplardan  yola çıkarak   Berksoy’un  “sözlü, aryalı ve resimli hayat tarihi”ni oluşturuyor. .

Dikmen Gürün, kaleme aldığı bu zengin ve aykırı  yaşam hikayesini, sanatçıya dair Oğul Aktuna, Zeliha Berksoy, Mustafa Avkıran, Ferit Edgü, Genco Erkal, Nermin Faruki, Cüneyt Gökçer, Melih Güneş, Doğan Hızlan, Kenan Işık, Mesut  İktu, Beral Madra, Rosa Martinez, Dieter Ronte, Ferhan Şensoy, Eşref Üren, Robert Wilson’un yazdıklarıyla,   fotoğraflarla, yapıtlarından seçmelerle  bir araya getirerek çok yönlü bir çalışma koyuyor ortaya.