OYUNLARIMIZ

Dün Bugün – Kabare Müzikal Komedi

DünBugün

Tiyatro 2000 olarak 2015 yılı için anlamlı bir büyük prodüksiyona imza atıyoruz. Edebiyatımızın usta yazarı Haldun Taner’in 100. Doğum yılı nedeniyle ustanın en ünlü ‘Keşanlı Ali Destanı’, ‘Vatan Kurtaran Şaban’ ve ‘Gözlerimi Kaparım Gerekeni Yaparım’ ve ‘Günün Adamı’ oyunlarından derlenmiş sahnelerle ‘Dün Bugün’ adında  müzikal bir kabare hazırladık. .

Haldun Taner Kabare adı altında bu müzikli güldürü Türk geleneksel oyun düzenimiz olan Ortaoyunu biçiminde sahnelenmektedir. Deneyimli, tanınmış bir oyuncu kadrosu tarafından oynanan bu müzikal kabareye canlı bir orkestra da eşlik etmektedir.

  • Haldun Taner’in 100. doğum yılı nedeniyle ustanın farklı oyunlarından derlenmiş HALDUN TANER KABARE ‘DÜN BUGÜN’ isimli müzikal kabare gösterisi Prof. ZELiHA BERKSOY’un muhteşem rejisiyle seyirci ile buluşuyor.
  • Canlı orkestra eşliğinde oynanan oyunda ünlü oyuncu ERDEM AKAKÇE’nin yanısıra ALAYÇA ÖZTÜRK, SELİN ZAFERTEPE, UTKU ÇORBACI, UĞUR ARDA BAŞKAN, İPEK GÜLBİR, CAN YILMAZ rol alıyor.

Ortaoyunu biçiminde sahnelenen bu oyunda parça dekorlar ve özel bir ışık rejisi uygulanmaktadır. Kostümler dönemine ait ve bugünü anımsatan bir düzenleme ile esprili, renkli bir biçimde düşünülmüştür.

Bir Haldun Taner gösterisi olan ‘Dün Bugün’ müzikal kabare gösterisi bu yıl içinde İstanbul’un çeşitli bölgelerinde ve İstanbul dışında birçok festivalde sahnelenecektir.

 

Yönetmen: Prof. Zeliha Berksoy

Işık Tasarım: Yakup Çartık

Dekor Tasarım: Emrah Kürekçi

Koreograf: Nil Berkan

Müzik: İlteriş Sun,Yalçın Tura,Cem İdiz

Oyuncular : Erdem Akakçe,İpek Gülbir,Alayça Öztürk,Utku Çorbacı,Can Yılmaz,Selin Zafertepe,Uğur Arda Başkan

Asistanlar: Öykü Naz Altay,Yiğithan Eser

 

OYUN TARİH VE YERLERİ

11 MART AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ 20.30
12 MART KOZYY AVM KKM KÜLTÜR MERKEZİ 20.30
28 MART CEVAHİR AVM DT SAHNE2 20.00
9 NİSAN AKATLAR KÜLTÜR MERKZİ 20.30
14 NİSAN CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ 20.30
18 NİSAN CEVAHİR AVM DT SAHNE2 20.00
21 MAYIS CEVAHİR AVM DT SAHNE2 20.00

Kuvayi Milliye – Kurtuluş Savaşı Destanı

Yöneten: Zeliha Berksoy
Müzik: Muammer Sun
Oyuncular: Zeliha Berksoy, Devrim Evin, Mehmet Ali Kaptanlar, Tamer Levent, Yurdaer Okur, Cenk Sözeri, Nişan Şirinyan, Efe Tunçer
Dış ses: Payidar Tüfekçioğlu
Müzik direktörü: İlteriş Sun
Işık: Yakup Çartık
Makyaj: Mira Civelek
Görüntü: Muammer Bozkurt
Dekor, kostüm: Gökhan Yücesal
Prodüksiyon: Ali Barışık

Nazım Hikmet’in Türk Kurtuluş Savaşı’nı yazdığı destandan uyarlanan Kuvayi Milliye – Kurtuluş Savaşı Destanı, 18 Mart’ta Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

Büyük bir prodüksiyon olan Kurtuluş Destanı, Tiyatro 2000 tarafından sahneleniyor. Nazım Hikmet’in ünlü eseri Kuvayi Milliye – Kurtuluş Savaşı Destanı, şairin Bursa Hapishanesi’nde 1940’lı yıllarda kaleme aldığı Memleketimden İnsan Manzaraları eserinin içinde yer almaktadır.

Kurtuluş Savaşı, 1919’da memleketin içinde bulunduğu ağır koşullar ve insanların yılgın, ümitsiz, çaresiz bir sefaletten nasıl kendilerini kurtarmaları ve özgürlükleri için nasıl olağanüstü bir güçle ayağa kalkmalarının destanıdır. Nazım Hikmet bu eserde, şiirselliğin yanında koyduğu tarihsel perspektif içinde anlattığı somut gerçekle Kurtuluş Savaşı Destanı’nın hem anlatanı hem savunanı durumundadır.

Bu büyük eserde, değerli tiyatro oyuncuları Tamer Levent, Mehmet Ali Kaptanlar, Nişan Şirinyan, Yurdaer Okur, Cenk Sözeri, Efe Tunçer, Devrim Evin, Payidar Tüfekçioğlu ve anlatıcı olarak Zeliha Berksoy yer almaktadır.

Büyük ressam Abidin Dino’nun Kurtuluş Savaşı Destanı için yaptığı eserler, ayrıca değerli kompozitör Muammer Sun’un Kurtuluş Senfonisi oyunun yönetmeni Zeliha Berksoy tarafından sahneye konuldu. Oyunun dekorunu Gökhan Yücesal, ışık tasarımını Yakup Çartık, makyajı Mira Civelek ve müzik direktörlüğünü İlteriş Sun yaptı.

Jokond ile Si-Ya-U

“Jokond ile Si-Ya-U”, Nazım Hikmet’in 1929 yılında kaleme aldığı fantastik bir şiirdir. “Jokond ile Si-Ya-U” sosyalizmin Türkiye’ye gelişiyle ilgilidir. Meydanlarda yakılan Jokond kapitalizmin kendi içinden doğmuş bir kültür olan sosyalizmi, Si-Ya-U da az çok Nazım Hikmet’i temsil eder. Nazım Hikmet bu eserinde, Divan edebiyatının manzum hikaye şeklini Şeyh Galip’in Hüsn-ü Aşk’ındaki kanevadan faydalanarak kaleme almıştır.

Leonardo De Vinci’nin ünlü Jokond’u, Louvre müzesini gezmeye gelen Şang-hay’lı Si-Ya-U’ya aşık olur. Si-Ya-U Paris’te okuyan doğulu bir öğrencidir. Paris’teki 1 Mayıs olaylarında tutuklanıp ülkesine gönderilir. Jokond ise Si-Ya-U ‘ya aşkından çerçevesinden çıkıp Louvre’un damından Çinimaçin’e doğru yola çıkar. Serüven, gökyüzünde bulutlar arasında, Kızıldeniz’de dalgaların içinde, sonunda Jokond’u Şang-hay limanına çıkarır. Si-Ya-U kaçmaktadır. Ancak Pazar yerinde bir an Jokond onu gördüğünde Çan-kay-şi’nin adamları kellesini uçururlar. Son bölümde Jokond da yargılanacaktır ve mahkeme tarafından ölüme mahkum edilecektir. Leonardo De Vinci’nin bu ünlü tablosu, içten gelen bir tebessümle gülerek yanmıştır.  Louvre müzesinde ise sahtesinin bulunduğu söylenmektedir.

“Jokond ile Si-Ya-U” nun metninde, bir Doğu-Batı sentezinin yanı sıra Louvre müzesinin içindeki eserlerden dolayı bir Rönesans estetiği, duyarlılığı anlatılırken, hemen binanın dışındaki Paris sokaklarında gündelik yaşam içinde insanların koşuşturması, mücadelesi ve kavgası görülmektedir. Elbette bütün bunların üzerinde aşkın felsefesi ve hümanite, acımasız bir sosyo-ekonomik gerçeklik emperyalizmle karşı karşıya gelmektedir.

“Jokond ile Si-Ya-U” Zeliha Berksoy’un solo bir oyunculuk gösterisidir.   

Nazım Hikmet 2013’de 111 Yaşında ve 3 Haziran 2013 50.Ölüm Yıldönümü; Nazım Hikmet ‘in 1929 yılında kaleme aldığı “Jokond ile Siyau” adlı şiirde Leonardo Da Vinci ‘nin ünlü Jokond’u, Lauvre müzesini gezmeye gelen  Şanghaylı Si-ya-u’ya aşık olur. Si-ya-u, Paris’teki 1 Mayıs olaylarında tutuklanıp, Şanghay’a gönderilince  Jokond da Louvre’den kaçıp aşkının peşine düşer. 

Zeliha Berksoy, bu fantastik ve politik şiiri etkileyici yorumuyla ve üstün performansıyla tek kişilik bir gösteri olarak sahneye taşıyor.Zeliha Berksoy Mart & Nisan ayında her Çarşamba saat 20:00’de Ses Tiyatrosu – Ortaoyuncular Sahnesi Beyoğlu’nda oynuyor.

Semiha Berksoy Opera Vakfı
Tiyatro
Nazım Hikmet
Yazan: Jokond ile Si-Ya-U                        
Yöneten – Oynayan: Zeliha Berksoy

İsmene

_MG_3493

Semiha Berksoy Opera Vakfı’nda sergilenen, Zeliha Berksoy’un yönettiği, Almıla Uluer Atabeyoğlu’nun oynadığı İsmene adlı oyun büyük beğeni topladı.

Dünyada ikinci kez sahneye taşınan İsmene, ilk olarak 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde perdesini açtı. Festival bünyesinde  dünya tiyatrosunun önemli isimleri arasında hatrı sayılır bir başarı kazanan oyun, artık çarşamba ve perşembe günleri Semiha Berksoy Opera Vakfı’nda sergileniyor.

Seyircisini, İsmene’nin saraydaki köhnemiş odasına davet eden oyun her akşam sadece 20 konuk kabul ediyor. İsmene,  bu yönüyle de farklı bir tiyatro atmosferi ve deneyimi sunuyor. Seyirciyle oyuncunun nefesi ilk kez böylesine birbirine karışıyor.

Ünlü Yunan şair Yannis Ritsos’un yazdığı, Prof. Cevat Çapan’ın dilimize çevirdiği dramatik üsluplu uzun şiir, Zeliha Berksoy’un rejisi, Başak Özdoğan’ın dekor ve kostümleriyle sahneye çıkarak Almıla Uluer Atabeyoğlu’nun performansıyla ete-kemiğe bürünüyor.

Provaları bir yıl süren İsmene, hümanist bir anlayışla iktidar, aşk, cinsellik, din, bağlılık, ölüm, özgürlük, erdem gibi konulara eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

Yazan:  Yannis Ritsos
Çeviren:  Prof. Cevat Çapan
Yöneten:  Zeliha Berksoy
Oynayanlar:  Almıla Uluer Atabeyoğlu
İpek Taşdan
Hakan Ummak
Dekor ve Kostüm:  Başak Özdoğan
Müzikler:  İlke Boran

KONSERLERİMİZ

Haluk Onat AKBULUT – Gitar Resitali

HalukOnatAkbulut

              Semiha Berksoy Opera Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Haluk Onat Akbulut klasik gitar resitali, gitar edebiyatının en güzel örneklerini dinleyicilere sunmaktadır. Sanatçı konser programında Bach, Scarlatti, Sor, Cardoso, Mendelssohn, Albeniz, Tarrega ve Dyens’in eserlerine yer verecektir.

5 KASIM 2015 – 20.00 – Notre Dame Desion Sahnesi

12 ARALIK 2015 – 20.00 – Yel Değirmeni Sanat Merkezi

Tres Ensemble

Tres Ensemble’dan “Seçkiler” Projesi

Tres Ensemble bu kez “Seçkiler” projesi ile karşınızda. Klasik müziğin en tanınmış ve sevilen eserlerinden seçkiler sunan grubun repertuarında, ağırlıklı olarak romantik dönem bestecileri bulunmaktadır. Kimi zaman romantik, kimi zaman neşeli ezgilerin yer aldığı eserler; solo, duo ve trio şeklinde yorumlanacaktır.

Fransız Bestecileri Konseri

Fransız Bestecileri Afiş

              Semiha Berksoy Opera Vakfı olarak, romantik dönem Fransız Bestecilerinden G. Faure’nin 170. doğum, Saint –Saëns’ın 180. doğum ve G. Bizet’nin 140. ölüm yıldönümüne ithafen Fransız Bestecileri Konserini hazırlamış bulunmaktayız. Bu konserde bestecilerin vocal eserlerinin yanı sıra, 20. yy’ın en önemli Fransız Bestecilerinden biri olan ve en önemli eserlerini piyano için bestelemenin yanı sıra piyano çalma tekniklerinde devrim yaratan C. Debussy’nin piyano eserlerine yer verilecektir.

TARİH : 31 EKİM 2015

SAAT : 20.00

YER : YELDEĞİRMENİ SANAT MERKEZİ

SOLİSTLER:

MEZZOSOPRANO: LERNA BALOĞLU AKBULUT

PİYANİST: IŞIL GİRAY

Klasik Gitar Konseri

HalukOnatFrontPage

Semiha Berksoy Opera Vakfı  bir klasik gitar konseri ile ‘Bahara Merhaba’ diyor. Haluk Onat Akbulut 15 Mayıs 2015 Cuma günü saat 19:00’da Zorlu Center Şehir Sahnesi Meydan Fuaye’de klasik gitar konseri verecek. Bilkent Üniversitesi’nde başladığı gitar eğitimini Almanya’da sürdürdükten sonra çalışmalarına devam eden Haluk Onat Akbulut, 1998 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın açtığı ‘Genç Yetenekler Yarışması’nda gitar dalında birinci oldu. Sanatçı, Dale Khavanagh , Thomas Müller Pering, Hubert Kappel, Alfonso Moreno, Tilman Hoppstock, Jorge Caballero, Anielo Desidero, Tadashi Sasaki, Manuel Baruecco, Pepe Romero ,Alirio Diaz ve David Russell ile workshop çalışmalarına katıldı, Türkiye’de ve Almanya’da konserler verdi.

Haluk Onat Akbulut, ücretsiz konserinde BachBrouwerScarlattiSorCardoso, Mendelssohn,Albeniz,  Tarrega ve Dyens’in eserlerini seslendirecek.